Ajankohtaista

16.07.2014
Ajankohtaista asiaa ukkosesta: LUE TÄMÄ

Kuten varmasti meistä kovin moni on lukenut pari päivää sitten sattuneesta suru-uutisesta Joroisilla, niin ajattelin asiaankuuluvasti kirjoittaa aiheesta muutaman sanasen.. mutta kuinkas kävikään..

Törmäsin golfpiste.com:in sivuilla olevaan Markku Ignatiuksen blogikirjoitukseen, joka oli mielestäni niin hyvä, että päätin kopioidan sen suoraan sivuillemme, koska tuskin asiaa olisin itse voinut paremmin kertoa.. Toivoisin, että teistä jokainen lukee blogikirjoituksen ajatuksella.

Matias Lampinen
Toiminnanjohtaja
Kuortane Golf

***

" Ukkonen on vaara golfkentällä

Enpä ole hetkeen kirjoitellut blogia, mutta nyt tuli silmille aihe, johon on pakko tarttua. Valitettavasti.

Tänään joudumme elämään sen tosiasian kanssa että yksi meistä suomalaisista golffareista on poissa, saatuaan surmansa ukkosiskusta Kartanogolfissa aiemmin tänään. Äkillinen ukkoskuuro yllätti kentällä olleet ja tämä herra oli vielä kentällä, vetäen kärryjään vielä siinä vaiheessa kun ukkonen iski. Tarina ei kerro, oliko tarkoitus sen väylän jälkeen lopettaa klubille, mutta väylä oli klubille johtava. Menehtynyt pelaaja ei siis pelannut, vaan häntä voidaan joka tapauksessa verrata pelaamisen keskeyttäneeseen, joka on päättänyt jo tulla suojaan. Reitti koitui hänen kohtalokseen. Ja tietysti äärettömän huono onni.

Yleinen ohje golfkentällä on keskeyttää pelaaminen, kun ukkonen iskee. Normaalisti kilpailuissa joissa tuomari tai kilpailun johtaja paikalla, soi sireeni. Kun pelaajat ovat oman onnensa nojassa viikkokisoissa tai harjoituskierroksillaan, harvemmin henkilökunta reagoi. Tai voi ylipäätään reagoida, vaikka useimmilla klubeilla erityiset ukkosohjeet caddie mastereille ovatkin olemassa. Vastuu omasta turvallisuudesta kuuluu pelaajalle itselleen!

Yleisohje onkin, että HETI KUN LÄHELLÄ ON UKKOSTA, lopeta pelaaminen, pyri sisätiloihin tai oikeaan suojaan ukkoselta. Mutta ennen kaikkea, HANKKIUDU EROON KOSKETUKSESTA MAILOISTA ja myös kärryistä. Oikea paikka ei ole aukealla, vaan mahdollisimman korkean puun lähistöllä, 2/3 puun korkeuden päässä siitä. Tämä siis, jos sisätiloihin on liiaksi matkaa tai sinne pitää kulkea aukean kautta.

Olen joskus miettinyt, miksei golfklubille kannattaisi hankkia jokunen ”ukkosen johdatin”. Esim. mastotyyppinen rakennelma mahdollisimman korkealle tai kenties jonkun aukeankin keskelle. Juuri siksi, että näitä valitettavia ja todella harvinaisia tapauksia ei tulisi yhtään. Ukkonen toki on surmannut muitakin kuin golffareita, mutta emme tarvitse yhtään uutta uhria peliin, joka muuten on yksi turvallisimpia. Mutta ei ukkosella.

Itse olen muutaman kerran ollut paikalla kun ukkonen iskee lähes salamana kirkkaalta taivaalta. Kerran Lohjalla St. Laurencessa, jossa salama viilsi yhden puun. Onneksi kukaan ei ollut aivan vieressä. Toinen oli sitten vakavampi paikka, jossa pelaajat olivat Nurmijärvellä lähellä pron katosta. Toinen ryhmä tuli väylältä pois, mutta yhdet itsepäiset jatkoivat pelaamista vaikka Hagströmin Petksun kanssa heitä hätyyteltiin pois. Ukkonen iski isoon mäntyyn niin että kipinät vaan sinkoilivat pitkin runkoa. Lähin kaveri käveli n. 15 metrin päästä. Hän sai vain lisää virtaa. Itse pidin häntä onnekkaana hulluna.

Challenge Tourilla St. Laurencessa 2008 kisan johtaja Jose-Maria Zamora keskeytti Pro-amin kun osalla pelaajista oli yksi putti jäljellä. Ei otettu riskejä, vaikka salama ei iskenytkään. Peli jatkui 1,5 tunnin tauon jälkeen.

Golfia ukkosella? Suosittelen miettimään, onko sen riskin väärti. Tämänpäiväinen ikävä tapahtuma vain osoittaa sen mitä karmeimmalla tavalla.

Osanottoni Kartanogolfin suruun, erityisesti poismenneen pelaajan omaisille ja vakituiselle peliryhmälleen, jonka kanssa hän eli viimeisen väylänsä. "

Ilta-Sanomien nettiartikkeli aiheesta: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288714310722.html

Ilmatieteen laitoksen ohjeet salamalta suojautumiselta mm. golfkentällä: http://ilmatieteenlaitos.fi/suojautuminen-salamalta

***

Alkuperäiseen juttuun tästä: http://golfpiste.com/blog/index.asp?p=blog&subpage=post&action=read&tid=35&pid=1232&mid=7&yid=2014


Takaisin uutisiin

op kpmg OmaSp_logotype_rgb_Saastopankki_sana_harmaa bstr olympic-training-center black logo 
siiman harjupatana  Birdieman-logo K-Rauta_web kuortane Piha-Tuuri
    ekonomitoimisto_www_logo  Ruukki-Logo