Ajankohtaista

26.01.2013
Asiaa tasoituksista vuodelle 2013

Osa jäsenistämme varmasti tulee hieraisemaan silmiään, kun näkee uuden tasoituksensa NexGolfissa lähiaikoina. Moni ei asiaa varmasti edes huomaa ja isoon osaan jäseniämme asia ei vaikuta millään tavalla..

Mikä on AHR ja mistä siis on kyse?

Lukaisehan siis alla oleva teksti niin tiedät, mitä tasoituksille on tapahtumassa (kopioitu suoraan golfpiste.com:in sivustoilta, koska siellä se oli ymmärrettävästi kerrottu). 

Talvisin terveisin,

Matias Lampinen
Kuortane Golf


***

Lähde: http://golfpiste.com/uutiset/?p=uutiset&newsid=100784&cid=54

Tasoituksen vuositarkastus, mitä ja miksi?

EGA:n alaisissa maissa pakolliseksi tullut tasoitusten vuositarkastus on päässyt yllättämään monet. AHR:n vaikutukset pelaajien tasoitukseen ovat moninaisia.

European Golf Associationin, EGA:n, viime vuonna voimaan tulleiden tasoitusmääräysten mukainen pakollinen tasoitusten vuositarkastus (AHR) on ollut viime viikkojen puheenaihe golfarien keskuudessa.

Heikon tiedottamisen takia ilmoitus vuositarkastuksen aiheuttamasta tasoitusmuutoksesta on tullut monelle pelaajalle täysin puskista. Hämmennyksen vallassa on ihmetelty mikä vuositarkastus on ja miksi sellainen tehdään.

Aiemmin tämä pelikauden päätyttyä tehtävä toimenpide on ollut suositus ja sen käytännön toteuttaminen kirjavaa. Tähän saakka vuositarkastus on näkynyt golfareille lähinnä tasoituskortin tähtimerkkinä tai sen puuttumisena. Mutta nyt vuositarkastus on vaikuttanut myös golfareiden tasoituksiin.

Miten vuositarkastus toimii?

Vuositarkastuksessa jokaiselle golfarille lasketaan kilpailu- ja tasoituskierrosten pistebogitulosten mediaani. Kilpailutulosten kohdalla kisan CBA-korjaus otetaan huomioon pisteissä. Käytännössä laskennan tekevät Golfbox- ja Nexgolf-järjestelmät, mutta se voidaan tehdä myös käsin.

Pelaajan tulosmediaania verrataan EGA:n tilastoihin perustuviin odotettuihin pistebogituloksiin. EGA:n määrittämät keskimääräiset tulokset pohjoismaisille pelaajille ovat:

1. tasoitusryhmässä (hcp < 4,5) 33 pistettä
2. tasoitusryhmässä (4,5 - 11,4) 31 pistettä
3. tasoitusryhmässä (11,5 - 18,4) 30 pistettä
4. tasoitusryhmässä (18,4 - 26,4) 29 pistettä
5. Tasoitusryhmässä (26,5 - 36) 29 pistettä

Jos pelaajan pistebogitulosten mediaani poikkeaa EGA:n määrittämistä keskiarvotuloksista yli 2,9 pistettä suuntaan tai toiseen, pelaajan tasoitusta korjataan vuositarkastuksessa yksi pykälä ylös- tai alaspäin. Jos poikkeamaa on 5 pistettä tai enemmän, korjausliike on kahden pykälän verran.

Vuositarkastukseen vaikuttaa vähintään kahdeksan tasoituskierrosta (kilpailut tai tasoituskierroksiksi merkityt harjoituskierrokset). Jos tasoituskierroksia on kaudelta 2012 enemmän kuin kahdeksan, ne kaikki otetaan mukaan pelaajan mediaanituloksen määrittämiseen.

Pelaajille, joilla on viime kaudelta 4-7 tasoituskierrosta, kierrosmäärä täydennetään kahdeksaan kauden 2011 kierroksilla niiden tuoreusjärjestyksessä. Pelaajat, jotka eivät ole pelanneet kahdeksaa tasoituskierrosta kahden vuoden sisällä, jäävät vuositarkastuksen ulkopuolelle. Samoin käy yli 36:n tasoituksella pelaaville.

Vaikutuksia

Vuositarkastuksen tarkoituksena on saada pelaajan tasoitus oikeanlaiseksi, jos se on kauden aikana heikentynyt tai parantunut huomattavasti, kertovat EGA ja Suomen Golfliitto.

”Minulle on käynyt selville, että tällä halutaan auttaa pelaajia, joiden pelitaito on syystä tai toisesta vuoden aikana huonontunut, pääsemään oikeaan tasoitukseen nostamalla sitä. Tai toisinpäin auttaa esimerkiksi vasta aloittaneita ja paljon treenaavia junnuja oikeaan suuntaan”, Golfliiton kilpailukoordinaattori Mika Wikström järkeilee.

Vuositarkastuksen myötä tasoituksen luonne muuttuu monella tapaa. Tähän asti pelaajan tasoitus on määrittynyt usein hänen parhaan tuloksensa mukaan. Nyt, mediaanilaskennan takia, määrääväksi tekijäksi nousee pelaajan tasaisuus.

Lisäksi EGA:n tilastoihin perustuvat tasoitusryhmien odotetut pistebogitulokset ovat sen verran alhaisia, että tasoituksen laskuun vuositarkastuksen yhteydessä ei tarvita perinteisesti ajateltuna laskevia kortteja.

Jos esimerkiksi pelaaja, jonka tasoitus on 15, pelaa yhdeksän tasoituskierrosta pistebogituloksin 36, 36, 35, 35, 35, 34, 30, 28, 27, mediaanitulokseksi tulee 35 pistettä. EGA:n määrittämä pelaajan tasoitusryhmän odotettu tulos on 30 pistettä, joten pelaajan tasoitus laskee 13:een ilman yhtäkään yli 36:n pisteen kierrostulosta.

Erikoisehtoja

EGA:n määrittämän erikoisehdon mukaan tasoitusta ei nosteta vuositarkastuksessa, vaikka tulosten mediaani sitä edellyttäisi, jos pelaajan tasoitus on kauden lopussa alempi kuin kauden alussa.

Tasoituksen edelleenlaskeminen on tietenkin mahdollista ja siksipä voikin ajatella, että nyt pelaajan tasoitus voi laskea samoilla tuloksilla kahteen kertaan: kortin palautuksen yhteydessä ja vuositarkastuksessa.

1. tasoitusryhmään asti ei vuositarkastuksen yhteydessä ole kuitenkaan asiaa vaikka laskennan perusteella tasoitus sinne oikeuttaisi. Kansalliset lajiliitot voivat poiketa EGA:n määräyksistä 1. tasoitusryhmän kohdalla ja Suomen Golfliiton sääntö- ja tasoitustoimikunta onkin päättänyt, että pelaajan tasoitus pysähtyy vuositarkastuksessa 4,5:een.

Samoin erikoissääntönä 1. tasoitusryhmän pelaajan tasoitus ei voi laskea vuositarkastuksessa, mutta nousta voi. Pelaajan seuran tasoitustoimikunta voi kuitenkin anoa tasoituksen laskemista Golfliiton sääntö- ja tasoitustoimikunnalta.

Janne Knuuti

***


Takaisin uutisiin

op kpmg OmaSp_logotype_rgb_Saastopankki_sana_harmaa bstr olympic-training-center black logo 
siiman harjupatana  Birdieman-logo K-Rauta_web kuortane Piha-Tuuri
    ekonomitoimisto_www_logo  Ruukki-Logo